Week van Respect

Programma

oktober 2022

Respect!
Deze week zijn we op school alleen maar bezig met onderwerpen rond het thema Respect. Alle leerjaren hebben elke dag lessen binnen het thema Liefde en seksualiteit, respect, mediawijsheid of omgaan met elkaar/pesten.

 

Maandag

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag begon klas 1 met het thema respect. Tijdens gymlessen besteedden ze er aandacht aan en ze leerden nadenken over lastige situaties en hoe ze daar mee om zouden kunnen of moeten gaan. Klas 2 was op maandag bezig met mediawijsheid en dachten na over een leven vóór de smartphone. Ook werden ze bewust gemaakt van nepnieuws en de werking van influencers. Klas 3 leerde dealen met pestsituaties en keken een film over cyberpesten waarover ze opdrachten maakten. Leerjaar 4 werd bijgepraat over diversiteit door Leila Prnjavorac, leerde veel over homoseksualiteit en anders geaardheid zijn van D.W.H. (Delftse Werkgroep Homosexualiteit) en was twee uur lekker actief bezig met een buitenchallenge over het thema liefde.

Dinsdag

Op dinsdag stonden er weer andere thema’s voor elk leerjaar op het programma. Er werd film gekeken en interactief theater werd bijgewoond door klas 2, allemaal in het kader van pesten en omgaan met elkaar. Klas 1 was nu druk met mediawijsheid en leerde over deepfake, social media en sexting. Klas 3 keek een aflevering van de populaire Netflixserie en strip Heartstopper en had verder interactieve lessen over liefde en relaties. Klas 4 was net als klas 1 actief met mediawijsheid bezig met aandacht voor nepnieuws, sexting en social media.

Het is leuk om te zien hoe we allemaal ons in dit thema verdiepen. Veel leerlingen zijn blij met deze lessen, maar natuurlijk verlangen sommigen alweer terug naar de gewone lessen Nederlands, wiskunde en vooral de praktijklessen. Dat moet nog even wachten tot volgende week. Woensdag en donderdag zijn nog volle projectdagen en vrijdag blikken we met alle klassen terug op wat deze projectweek ons en hen heeft opgeleverd.

Woensdag

De derde dag van respect betekende voor klas 1 aandacht voor pesten. De leerlingen keken de bekende film Spijt! naar het boek van Carry Slee verder af, maakten daar opdrachten bij en kregen andere lessen over pesten en een interactieve theatervoorstelling. Klas 2 dook in de liefde en seksualiteit met lessen over relaties, grenzen aangeven, liefde en body positivity. Klas 3 kreeg bezoek van de politie over cybercriminaliteit, verdiepte zich in hun telefoongebruik, was serieus bezig met nepnieuws en keek de documentaire Perfect me. Klas 4 keek de film Mean Creek over pesten en maakte daar opdrachten bij. De leerlingen verdiepten zich in samenwerking met het bouwen van een toren en verkenden de grens tussen plagen en pesten. De toren bouwen vonden ze vooral erg leuk en pas later hadden de leerlingen door dat het samenwerken dat daarvoor nodig is wel heel goed past binnen deze themaweek. Leuk idee voor volgend jaar is om van het toren bouwen een grotere competitie te maken. Wie weet gaan we dat doen!

 

Donderdag

Op donderdag was dan alweer de laatste intensieve projectdag aangebroken. Voor klas 4 betekende dat weer een beetje meer in hun eigen bubbel komen met een uitje of een workshop met hun profielgroep. Respect was het sleutelwoord tijdens die activiteit. Zo werd er voor bejaarden gekookt en graffiti gespoten. Klas 1 had vandaag themalessen over liefde en seksualiteit. De seksuele voorlichting die door corona op de basisschool soms gemist is, kregen ze nu op een speelse, maar informatieve manier. Klas 2 had een actieve dag van respect met gymlessen en oefeningen voor debatteren. Klas 3 was ook met respect bezig. Ze onderzochten wat mensen verstaan onder respect, hadden een Engelse respectles en debatteerden over pesten en respect. Nu nog de samenvatting van deze week op vrijdag. Wat zullen de leerlingen nu het meest meenemen van deze week? 

 

Vrijdag

Op vrijdag was de laatste dag van de Week van Respect. Alle klassen waren op school voor een evaluatie van het schitterende project. Dat leverde borden vol evaluatiepapiertjes op. De papiertjes zullen worden verzameld en de opbrengst wordt gebruikt om het project volgende keer nóg mooier en beter te maken.

Een aantal klassen hadden nog wat inhaalwerk of een les van Leila Prnjavorac.

De hele school kijkt terug op een schitterende en zeer leerzame week voor onze leerlingen.