HBR - Thuisopdracht


Op woensdag 1 april werd de auto volgeladen met voedselpakketten. Niet zomaar een voedselpakket, maar een pakket waar ingrediënten in zitten om een overheerlijke gezonde maaltijd te bereiden. De leerlingen van Horeca, Bakkerij en Recreatie hebben al weken geen praktijklessen kunnen volgen en alleen thuis theorie volgen is niet uitdagend voor onze vmbo leerlingen. Onze leerlingen leren grotendeels door te doen in de praktijk. Dus is er een idee ontstaan om de ingrediënten vanuit school bij de leerlingen thuis te bezorgen.

Op pad
Om 9:00 uur vertrokken de twee HBR docenten Fransen en Aarts in een volgeladen auto op pad naar 35 leerlingen. Alle leerlingen ontvingen een doos gevuld met ingrediënten en een opdracht formulier. De opdracht voor de leerling was om thuis als chef-kok een heerlijke maaltijd te bereiden voor 4 personen. Het menu bestaat uit hamburger met gemengde salade, gebakken aardappels en een fruitspies. Daar horen natuurlijk ook diverse technieken bij zoals: plisseren, blancheren, bak- en snijtechnieken, enz. En als laatste de tafel opmaken zoals ze dit in ons restaurant geleerd hebben. 

Aflevering

Vanuit school waren we vrij snel op de eerste adressen, twee maal de hoek om en we konden de auto al parkeren. De eerste leerling deed de deur open en op gepaste afstand hebben we de doos, gevuld met ingrediënten, voor de deur geplaatst. Nog even gezwaaid en succes gewenst met de kookopdracht. Vervolgens zijn we door heel Delft, Den Hoorn, Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker naar het laatste adres, na 5 uur autorijden, in Berkel en Rodenrijs. 

Thuis aan de slag

Aan de leerlingen werd gevraagd om via foto’s en/of filmpjes hun resultaten op te sturen. Wij wilden natuurlijk graag weten wat de resultaten waren van de kookkunsten van de leerlingen.

De resultaten

Het was super leuk om, ondanks de situatie waar we momenteel in verkeren, de leerlingen een praktijk opdracht te kunnen geven en het gezin een maaltijd aan te bieden die is bereid door de leerling zelf. Als laatste en zeker niet onbelangrijk, was het erg leuk om de leerlingen weer een keer face to face te zien.

Op naar de volgende week met als thema “de Meesterbakker”

T. Fransen
A. Aarts