Sandeep over Delft on Stage

‘Deelnemers aan Delft on Stage helpen ons echt met onze toekomst’

DELFT – Delft on Stage verloopt door corona anders dit jaar. Gelukkig zijn toch veel bedrijven enthousiast om zich in te schrijven als deelnemer. “En dat is belangrijk”, vindt scholier Sandeep Singh (16) “Sommige klasgenoten weten nog steeds niet wat ze willen.” 

Sandeep zit inmiddels in de examenklas van haar opleiding vmbo-kader op het sc Delfland. Voor haar geen Delft on Stage dus, want die bezoek je in je tweede en derde schooljaar. Omdat de editie 2020 verviel heeft Sandeep maar één beroepenfeest en Doe Dag meegemaakt, en daar denkt ze met plezier aan terug: “Druk, maar heel leuk”, herinnert zij zich. “Ik verheugde me er echt op.”

Dromen
De centrale vraag van Delft on Stage is: wat is je droom? Voor Sandeep was dat duidelijk: werken met dieren. “Liefst met paarden.” En dat betekende dat zij doelgericht naar het Beroepenfeest kwam en meteen de sectie ‘groen en natuur’ opzocht. Ze maakte drie ‘matches’, de eerste met de dierenarts, die ze al kende, en de andere twee met stalhouderij en koetsierbedrijf Delftse Hout en met een dierentrimmer. Het voelde meteen goed: “Ik had echt een klik met de mensen die er waren.”
Sandeep vond de Doe Dag twee weken na het Beroepenfeest druk, maar leuk. “Het fijne was dat ik niet alleen mocht kijken, maar ook mocht doen. Bij de stalhouderij heb ik helpen voeren en mesten en mocht ik een ritje maken op een , nogal groot, paard. Bij de trimmer mocht ik ook helpen met wassen en alles, en bij de dierenarts kon ik meedoen met het onderzoek.” Dat laatste overtuigde Sandeep ervan dat ze die kant liever niet op wil: “Ik kan niet zo goed tegen heftige dingen met dieren, bloed en zo.” Ook dat zien de organisatoren van Delft on Stage als een positief resultaat: “Ervaren wat je niet wilt is net zo belangrijk als weten wat je wel wilt”, verduidelijkt coördinator Judith van Beek. “Uiteindelijk gaat het erom een goede beroepskeuze te maken en een slechte keus te voorkomen.” Hulp daarbij is nodig, denkt ook Sandeep: “Ik zit nu in de examenklas en daar zitten toch nog genoeg mensen die nog geen idee hebben wat ze willen.”

Doen 
Delft on Stage sterkte Sandeep in ieder geval in haar overtuiging dat ze echt met dieren wil werken. Inmiddels heeft ze zich ingeschreven voor de Mbo-opleiding dierverzorging in Maasland. Daar had ze dus een tweede bezoek aan Delft on Stage niet meer voor nodig, maar ze vindt het jammer dat ze die gemist heeft: “Ik verheugde me er echt op.” Toch heeft ze nog wel een boodschap voor de deelnemende beroepsbeoefenaren: “Fijn dat jullie dit doen. Er mogen van mij nog wel wat groene beroepen extra naar het Beroepenfeest komen.” En over de Doe dag: “Wat ik vooral leuk vond was om te zien wat een beroep echt inhoudt. Dus niet alleen maar de leuke dingen laten zien, maar ook de dagelijkse routine. De plus- en minpunten. Maak het vooral ook actief. We doen graag iets. Zo helpt u ons echt bij het denken over onze toekomst.”

Meer weten over Sandeep? Kijk op Instagram: sandeep.for.cuteness of fotografie_by_sandeep