Economie & ondernemen

Welkom in onze shop

Maaltijd bestellen

 

 

TAKE-AWAY

Wilt u liever thuis genieten van onze maaltijden, dan kunt u in onze winkel terecht voor een verse smaakvolle take-away maaltijd die door onze leerlingen is bereid. Via onderstaande link kunt u het wekelijks wisselende aanbod bekijken en een maaltijd reserveren. Ook vindt u hier de openingstijden van de winkel.

Tijdens de schoolvakanties is het niet mogelijk om maaltijden te reserveren

 

Het profiel Economie & Ondernemen

Bij het profiel Economie en Ondernemen (E&O) staat het werken in een (eigen) bedrijf centraal. Alle mogelijke werkzaamheden binnen een bedrijf komen aan bod: balie werk, kantoor werkzaamheden, administratie verwerken, verkopen, verschillende reclame uitingen verzorgen, goederen ontvangen, beheren en verzenden, enzovoort. In deze opleiding maak je op praktische wijze kennis met de beroepen in de economische sector.

Dit profiel wordt zowel op BBL, KBL en GL niveau aangeboden.

Ben je ondernemend? Ben je creatief? Ben je servicegericht? Werk je graag met computers? In de sector economie en ondernemen kun je veel kanten op. Werkplekken in deze sector zijn zeer verschillend. Je leert alles over het maken, verhandelen en verkopen van producten en de administratieve afhandeling daarvan. Na het 4e leerjaar heb je met alle facetten van het ondernemen kennis gemaakt, je weet hoe je een bedrijf opzet en hoe je dat bedrijf in de markt zet, bij voorbeeld door het maken van een eigen website, reclame uitingen maken voor je producten en het stylen van je etalage. 

Bij Economie en Ondernemen leer je vooral door te doen. Boeken en informatiebronnen gebruik je alleen als het echt niet lukt. In de winkel moet de etalage worden ingericht, de artikelen gepresenteerd, je voert verkoopgesprekken met echte klanten en verricht alle kassa handelingen. Op kantoor hou je je bezig met inkoop-, verkoop en financiële administratie. Aan de balie voer je frontoffice werkzaamheden uit. In het magazijn ontvang je de goederen, geeft ze de juiste plek en maak je bestellingen verzendklaar. 
Je krijgt opdrachten van echte bedrijven, verenigingen en klanten uit de omgeving, zoals het verzorgen van een mailing of het inkopen van kerstpakketten.
 
Kennis en vaardigheden
Bij E&O doe je niet alleen kennis op. Jij wilt een goede werknemer voor het bedrijfsleven worden. Daarom leer je ook …

 • omgaan met klanten
 • plannen en organiseren, samenwerken en overleggen bij het uitvoeren van werkzaamheden
 • computervaardigheden


Profielvakken en keuzevakken
Alle werkzaamheden leer je in de vier profielvakken van Economie & Ondernemen en in vier keuzevakken. 
De profielvakken zijn voor alle leerlingen een verplicht onderdeel waarin de kern van het programma E & O wordt gegeven:
Commercieel
Commercieel leert je ‘de kunst van het verkopen’ in een (online) winkel door het inzetten van verkoopvaardigheden en marketing zoals gebruik van reclame en (sociale) media.
Secretarieel
Secretarieel gaat over het verlenen van service d.m.v. allerlei praktische en ondersteunende receptie- en baliewerkzaamheden en de communicatie tussen bedrijven en klanten.
Logistiek
Met logistiek praten we over de goederenstroom in het bedrijf: hoe komt het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats. We kijken dan vooral naar het magazijn en het ontvangen, verplaatsen en verzenden van producten.
Administratie
Administratie betekent het verzamelen, verwerken en bijhouden van alle informatie in het bedrijf, zodat bijvoorbeeld duidelijk is hoeveel producten er zijn verkocht en hoeveel winst er is gemaakt.

Naast de profielvakken volg je ook vier keuzevakken. Met de keuzevakken kun je je eigen uitstroomprofiel creëren. Alle delen samen geven je een goede voorbereiding op het MBO en een reëel beeld van de beroepsmogelijkheden in de economische sector.
Je kan een programma samenstellen uit:

 • Ondernemen
 • Presentatie en styling
 • Webshop
 • Marketing
 • Financieel- en administratief beheer
 • Officemanagement
 • Mode en design
 • Fotografie

En nog meerdere keuzevakken uit andere profielen
 
Buitenschools leren
Je hebt niet alleen les op school in de theorie- en de praktijklokalen, maar ook buiten de school. Zowel in de theorie als in de praktijklessen vinden er opdrachten plaats die buiten de school in de maatschappij worden uitgevoerd.

Mini onderneming
In het 3e jaar start je je eigen mini onderneming. Je maakt een ondernemings-, marketing- en financieel plan. Daarbij leer je begrippen als investeren, aandeelhouders, bedrijfsrisico, bruto- en nettowinst, vergaderen, notuleren, enz. door er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Je leert wat er allemaal bij komt kijken om een eigen bedrijf te starten en uit te voeren.

Leren in de praktijk in het leerwerkbedrijf PresscD
Leerlingen uit het profiel economie en ondernemen volgen beperkt of geen stage in het bedrijfsleven. Als alternatief daarvoor leren de leerlingen in hun eigen bedrijf en/of in het leerwerkbedrijf PresscD. In het leerwerkbedrijf gaan de leerlingen op zoek naar klanten die gepersonaliseerde producten willen laten maken. Denk daarbij aan verschillende materialen bedrukken met persoonlijke ontwerpen, naar de wens van de klant samengestelde cadeaupakketten, enz. De leerlingen voeren het hele proces van acquisitie, verkoop, administratieve verwerking, productie, afrekenen en aftersales zelfstandig uit.

Vakken
Als je kiest voor E&O, krijg je les in de volgende vakken:

 • Beroepsgerichte profielvakken en keuzevakken
 • Nederlands
 • Engels
 • Wiskunde
 • Economie
 • Lichamelijke opvoeding
 • Cultuur en Kunstzinnige Vorming (ljr3)
 • Digitale vormgeving (ljr3)
 • Maatschappijleer (ljr3)
Scholencombinatie Delfland
Scholencombinatie Delfland
Scholencombinatie Delfland
Scholencombinatie Delfland
Scholencombinatie Delfland